Geçtiğimiz haftalarda İsveç’e gidip Volvo’nun maaile makyaj sürecini yerinde incelemiştik. Bu sefer de Amerikan-Alman Opel’in geç kalan atılım çalışmalarını görmeye Frankfurt’a uçtuk. Bir dönemin Demir Leydi’si Margaret Thatcher’dan sonra Avrupa Birliği’nin sert kadını Angela Merkel’i bile heyecanlandıran 4 milyar Euro’luk Opel yatırımının önemli bir kısmı, yeni motor ve şanzımanların üretilmesinde kullanılacak. Opel yöneticisi Micky Bly, markanın 2016’ya kadar 13 yeni motor üreteceğini ve bunun Opel’in mevcut motor yelpazesinin yüzde 80’inin değişimi anlamına geldiğini söyledi. Yakın dönemde üretilecek motorlar arasında 3 silindirli 1.0 lt’lik makineden tutun da, 1.1 lt, 1.4 lt ve 1.6 lt’lik üniteler de yer alacak. Opel’in 2009 yılında 20 farklı motor seçeneği varken, 2020 hedefi 10 ana motor olacak ve bu sayede marka, üretim maliyetlerini kısmaya çalışacak. Almanya Rüsselsheim, İtalya Torino ve Amerika Pontiac’daki ortak geliştirme ve Ar-Ge merkezlerinin çalışmaları sonucu ortaya çıkan son iki motor olan, 1.6 lt’lik turbo beslemeli 170 HP’lik SIDI’ı Opel Astra’da kullandık. Cascada ile tanıtılan ve selef motora göre yüzde 30 daha fazla tork üreten bu ünite, alt devirlerden itibaren hissettirdiği güç ve tork dengesini başarılı şekilde yansıtırken, mevcut tüketim konusunda eli açık Opel motorlarının açıklarını kapatmaya kararlı. Çok düşük hızlarda bile 4 hatta 5’inci viteslerde bile ivmelenme hissi vermesi, beklentileri karşılayacak gibi.
Türkiye’nin merakla beklediği, 1.6 lt’lik dizel motoru ise Zafira Tourer’da kullandık. Şimdilik sadece manuel şanzımanla kombine edilen 136 HP’lik, 320 Nm tork üreten makine, Türkiye’de “vah vah” dedirten 1.7 lt’lik dizel ve 2.0 lt’liğin yerini alacak. 3 farklı ülkede geliştirilen motorun üretim merkezi Macaristan. Şimdiden Euro6 normunu karşılayan 4 silindirli turbo dizel üniteyle birlikte marka, 3 yeni şanzıman da geliştirmiş. Mevcut modellerde kullanılan 5 ileri manuel şanzımandaki vites geçiş zorluklarını fark eden Opel, yeni bir 5 ileri manuel üretmiş. Geliştirilmiş bir şanzıman olarak üretilen ve bununla birlikte viskozite oranları da 200 mm’den 100 mm’ye düşürülmüş bir yağ sistemi kullanılmış, bu da vites geçişlerinde fark edilir bir his yaratmış.
Yeni geliştirilen bir de 6 ileri manuel şanzıman var. Kullanmış olduklarımız arasında en ilginci ve şu anda hala geliştirilme aşamasında olan 8 kademeli otomatik şanzıman, markanın bu konudaki trendi geç de olsa yakalamaya çalıştığını ispatı. Bilindiği gibi 6-7-8, hatta 10 kademeli otomatik şanzımanlar yeni modellerde hiç yadırganmıyor.
Adam’a Otomatik Geliyor
Geliştirilme aşamasında olan bir diğer şanzıman da Opel Adam için. Şimdilik özellikle kadınları hedefleyen fakat manuel şanzıman oluşuyla ” ayrı telden çalan” Adam için, 5 kademeli bir otomatikleştirilmiş manuel seri üretime hazır. Start/Stop sistemi de olacak.
1.000 Mühendis 24.000 Saat
Yeni geliştirilen 4 silindirli 1.6 lt’lik dizel motor için, 1.000 mühendis, 24.000 saat mesai harcamış. Bu yeni motor için tam 150 patent alınmış olması, araştırma geliştirme işinin zorluğunu gösteriyor. Zafira Tourer’da kullandığımız dizel ünitenin ortalama yakıt tüketimi de 4.1 lt/100 km. Araç, 1.6 SIDI motor ile beraber temmuz ayında Türkiye’de.
Frankfurt Heyecanı
Herkes heyecanla yenilenecek olan Corsa’yı bekliyor. Opel yöneticileri de Corsa’nın rekabet gücünü yitirdiğinin farkındalar. Fakat yenileme konusunda biraz yavaş davranıldığı ortada. Her ne kadar Frankfurt’ta yeni haliyle karşımızda olmayacağını ifade etseler de ufak bir gösterim bizi bekleyebilir. Yenilenmiş Insignia’nın ise Frankfurt Otomobil Fuarı’nda açıklanacağı kesinleşti.
2020’de de Manuel
Opel’in 2020’lere bakışında trendlerin etkisi büyük. Yapılan araştırmada, 2013’te Avrupa pazarı için yüzde 70’lere yakın olan manuel tercihi, 2019 yılında hala yüzde 63’ler civarında olacakken, çift kavramalı şanzımanlarda önemli bir artış olacak fakat yine de lider manueller. 2019 yılında, 220 Nm tork üreten modellerin yüzde 41’inde 6 ileri manuel şanzıman olacak.
1.4 Turbo’ya Veda Sinyali
Türkiye’de de satılan, 1.4 lt’lik 140 HP’lik turbo beslemeli motor özellikle, tüketim ve verimlilik konularında eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Volkswagen Grubu’nun FSI motorlarının ipini çekmesi gibi, Opel de bu motorun ömrünü tamamladığını düşünüyor. İlk etapta 1.4 lt’de devam edilecek dense de anlaşılan o ki 140 HP’lik motora yakında elveda denilecek.